Блог

24052018_Library_356

МАГИЯТА НА ЧЕТЕНЕТО

Има много ползи от четенето.

Но не четенето само на Facebook или Twitter статуси или на кратки новини, или  на модни списания …

Разбира се става дума за истинското четене – онова, което развива мозъка ви, помага ви да си починете и  ви забавлява и обогатява …

Много хора от години изучават и  работят по темата за ползите от четенето. Основните ползи, които са изведени са:

  • Четенето стимулира мозъка. Активността при четене помага на мозъка да функционира правилно и да е в добра форма. Редовните занимания с решаването на кръстословици, логически загадки и  тестове за интелигентност допринасят ефективно за стимулирането му.
  • Четенето увеличава знанията, обогатява речника и развива въображението – всеки си представя описаното според своите разбирания и емоционално състояние. Една книга прочетена в различно време се възприема по различен начин и сякаш преоткриваш повече и нови неща в нея. В това е и магията на четенето.
  • Четенето обогатява с информация, която може да се окаже полезна в някой бъдещ момент. С колкото повече информация разполагате, толкова по-подготвени ще бъдете за  различните житейски  предизвикателства. Не забравяйте: всичко може да ви бъде отнето някой ден – парите, работата, но най-трудно може да бъде отнето онова, което се намира в главата ви.
  • Четенето намалява стреса и подпомага процесите на възстановяване и отмора – една увлекателна книга ще те разтовари много по-успешно от всяко друго занимание. Няма лошо настроение, което една добре написана история да не може да разсее.
  • Четенето подобрява паметта и концентрацията – когато четеш увлекателен текст винаги следиш развитието на действието и образите, на темите и тезите и това често те откъсва от текущите проблеми и както казват „потъваш в книгата“.
  • Четенето доставя удоволствие и осигурява спокойствие – неслучайно казват, че с една книга никога няма да ти е скучно и книгата е добър приятел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *